Overzicht
Inzichten

Tranen in de ogen

Tranen in de ogen

Bij Strateeg HR hebben we regelmatig tranen in de ogen. Niet van verdriet, maar van het lachen! De Strateegische lach die op vrijdag net iets luider gaat dan de rest van de week…

Volgens een onderzoek in het boek van Madelijn Strick was het voor 87% van de deelnemers belangrijk om tijdens het werk te kunnen lachen. 26% zou zelf overwegen om te veranderen van werk als er te weinig gelachen zou worden.

Als werkgever wil je tijdens een exit-gesprek niet de boodschap krijgen dat iemand vertrekt omdat er te weinig gelachen wordt op de werkvloer of dat hij de flauwe grapjes van een collega ongepast vindt.

Lachen of humor is serious business wether you laugh or not. Wanneer er niet gelachen wordt op het werk of de “vaste” grappenmakers opeens geen grapjes meer maken dan zouden alle alarmbellen moeten afgaan.

Lachen op het werk

Waarom vinden we lachen op het werk zo belangrijk? Lachen is een positieve emotie, het zorgt voor verbinding en teamspirit. Humor kan ook echter ook kwetsend zijn, niet iedereen vindt hetzelfde grappig. In onze Westerse cultuur wordt humor ook meer gewaardeerd dan in andere culturen. Lachen om practical jokes of slapstick zoals Mr. Bean zijn de meest universele vormen van humor.

We zouden gemiddeld 18 keer per dag hardop lachen, maar slechts 20% is een reactie op iets grappigs. Er is bijvoorbeeld de lach uit nervositeit of de strategische lach (dat zijn wij niet, dat zijn anderen).

Aangezien we lachen of humor zo belangrijk vinden nemen we dit dan mee in de zoektocht naar medewerkers? Is gevoel voor humor een competentie? Indien ja, kan je dit verder ontwikkelen? Is gevoel voor humor een selectiecriterium?

Hoe zorg je ervoor dat de balans tussen plezier en ernst goed zit?

Chief Comedy Officer

Misschien dienen we in iedere organisatie iemand verantwoordelijk te maken voor het luik humor? Chief Comedy Officer? De kolderbrigadier?

Zoals we merken is humor op de werkvloer een niet zo eenvoudig of éénduidig gegeven, het zorgt voor meer vragen dan antwoorden. Maar dat maakt het net zo boeiend.

Conclusie? Die is er niet, behalve dat lachen een TO DO is…

Bronnen:

Madelijn Strick, 2020,  Humor is een van de 4 pijlers onder het universum (de andere drie ben ik vergeten), uitgeverij Balans

All posts

Jouw slimme zet, ons strategisch HR-beleid.

Met Strateeg HR ondersteunen we bedrijven zodat zij hun menselijk kapitaal optimaal kunnen benutten.
Tevreden klanten!
Lees hun verhaal hier