Overzicht
Inzichten

Wat is de waarde van een exitgesprek?

Wat is de waarde van een exitgesprek?

Wat wij ervaren is dat ondernemers nog steeds de waarde van een exitgesprek onderschatten.

Als een medewerker zijn/haar ontslag indient dan is het belangrijk om een exitgesprek in te plannen. Het doel is om nuttige informatie uit dit gesprek te halen. Het doel is niet om hem/haar te overtuigen om te blijven.

Je kan niet voorkomen dat er personeelsverloop is. In zekere zin kan het een voordeel zijn, want nieuwe mensen brengen nieuwe ideeën en verse energie. Maar het vertrek van een personeelslid kan ook hard aankomen, gezien er veel ervaring en kennis weg stroomt uit de organisatie.

In de huidige tijden van arbeidskrapte moet iedere onderneming veel moeite doen om mensen aan te trekken. Het is dan ook jammer als ze snel terug vertrekken. Gelukkig kunnen wij jou helpen met de achterdeur dicht te houden ;-)

Do's

Leg op voorhand uit wat het doel is van het gesprek en wat er met de verkregen informatie gebeurt. Benadruk het vertrouwelijk karakter. Weet dat je niemand kan verplichten om aan een exitgesprek deel te nemen, maar door die zaken te benadrukken verlaag je de drempel.

Naast de feedback die je krijgt is het ook een goede manier om afscheid te nemen van elkaar. Want een vertrekkende werknemer kan ook een ambassadeur zijn van het bedrijf.

Je kan dus veel leren uit een exitgesprek om een nog aantrekkelijkere werkgever te worden en zo het personeelsverloop te minderen. De informatie die je opdoet kan je onder meer gebruiken om de onboarding vlotter te laten verlopen, het rekruteringsbeleid of de stijl van leiding geven te verbeteren.

Enkele belangrijke tips

  1. Plan het exitgesprek op de vooravond van het vertrek. Zo kan de werknemer vrijuit spreken over het bedrijf, de collega’s of de leidinggevende.
  2. Ga niet in discussie.
  3. Luister vooral en stel open vragen.
  4. Idealiter neemt een HR-medewerker het gesprek af en niet de leidinggevende, zo kan de vertrekkende partij vrijuit spreken.

Deze vragen neem je mee naar het gesprek

De vragen die je stelt in een exitgesprek vind je hier.

All posts

Jouw slimme zet, ons strategisch HR-beleid.

Met Strateeg HR ondersteunen we bedrijven zodat zij hun menselijk kapitaal optimaal kunnen benutten.
Tevreden klanten!
Lees hun verhaal hier