Overzicht
Inzichten

Welzijnsbeleid

Welzijnsbeleid met impact

Een goed welzijnsbeleid opstellen is belangrijk voor zowel de werknemers als de werkgevers. De benefits hiervan vallen langs beide kanten.

Je kan wel enkele deugddoende en wederkerige initiatieven op punt zetten zoals wekelijks vers fruit, maandelijks een drink op het werk om je zorgen even te vergeten of een jaarlijkse teambuilding. Maar dergelijke zaken zijn niet voldoende om de happiness binnen je bedrijf op peil te houden. Bovendien voelen zo'n initiatieven voor vele werknemers ook na verloop van tijd als normaal aan in plaats van “something more”.

Gelukkig bestaan er oplossingen om ervoor te zorgen dat je welzijnsbeleid kunt laten renderen op lange(re) termijn. Om te beginnen is het een goed idee om ervoor te zorgen dat welzijn een deel van je bedrijfscultuur uitmaakt. Het management moet het goede voorbeeld tonen, en op regelmatige basis het welzijn van de medewerkers checken binnen het team. Je hoeft het hiervoor niet te ver te zoeken, een babbel bij het koffiemachine kan al wonderen doen of op regelmatige basis een 121 inplannen met je teamleden. Denk maar terug aan het verplichte thuiswerken in Corona tijdperk waar je amper met een collega nog kon praten (ventileren) en hoe zwaar dit was voor vele mensen.

Als het management zelf tijd vrij maakt in hun agenda (denk aan rustmomenten tijdens de dag, over de middag eens gaan sporten of vergaderingen buiten laat doorgaan al wandelend), zullen werknemers ook sneller dergelijke initiatieven nemen omdat ze voelen dat dit gedragen wordt door het management. De voorbeeldfunctie die je als management hebt, kan een positieve invloed creëren.  

Daarnaast zit veel kostbare informatie die je nodig hebt voor je welzijnsbeleid, bij de werknemers zelf. Je hoeft het enkel te bevragen (best anoniem). De werknemers zijn blij dat er naar hen geluisterd wordt en voelen dat hun welzijn van belang is voor het bedrijf. We raden aan om dit per kwartaal te laten doorgaan in plaats van één keer per jaar. Een groot luik van welzijn is gehoord worden. Net daarom is herhaling van cruciaal belang! Tenslotte is het welzijn van mensen geen vast gegeven.  

Je vraagt je waarschijnlijk af, wat zijn dan de benefits van een welzijnsbeleid?

Wel het zijn er best veel, en ze kunnen ook kostenbesparend zijn voor de werkgever. Als eerste kan je sneller inspelen op de noden van een werknemer als je nauw in contact staat en bijsturen waar nodig. Je kan schakelen als je merkt dat een persoon niet op de juiste plaats zit. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat de persoon in kwestie zich niet snel ziek meldt of uit frustratie begint te solliciteren omdat hij het gevoel heeft toch geen gehoor te krijgen of dat zijn welzijn niet van belang is. Of de sfeer begint te verzieken doordat de werknemer met frustraties zit. Door in te zetten op een welzijnsbeleid kan je besparen op verzuim & personeelsverloop (en dus minder rekruteringskosten en minder verlies van kostbare knowhow die het bedrijf verlaat).

Daarnaast presteren werknemers die zich goed voelen in hun vel ook beter en kennen ze een hogere productiviteit. Ze praten bovendien ook positiever over hun werkgever en dit draagt dan weer bij tot een sterker werkgeversmerk.

Overtuigd? Wil je beginnen aan een sterk welzijnsbeleid maar weet je niet waar te beginnen? Nood aan professioneel advies, ondersteuning en hulp bij het opzetten van jouw welzijnsbeleid? Geef ons een seintje!

All posts

Jouw slimme zet, ons strategisch HR-beleid.

Met Strateeg HR ondersteunen we bedrijven zodat zij hun menselijk kapitaal optimaal kunnen benutten.
Tevreden klanten!
Lees hun verhaal hier