Overzicht
Inzichten

Ongezond personeelsverloop

Veel verloop in organisatie: redenen en hoe voorkomen?

Personeelsverloop is de wisseling van werknemers binnen een organisatie. Het zorgt voor doorbloeding binnen de organisatie mits er sprake is van een gezond personeelsverloop. Maar er kan ook sprake zijn van een ongezond verloop…

Redenen van een ongezond personeelsverloop:

  • Gebrek aan betrokkenheid: Medewerkersbetrokkenheid is nauw verbonden met uw organisatiecultuur en hoe de medewerker daar tegenover staat. Een gezonde organisatiecultuur betekent een werkomgeving die evenveel geeft aan de werknemers als zij op hun beurt geven aan de organisatie. Het is zonder twijfel een tweerichtingsverkeer, waarbij uw medewerker waardevol blijkt voor u en de organisatie voor uw medewerker.
  • Er zijn te weinig groei- en carrièremogelijkheden: Medewerkers willen het gevoel hebben dat ze zich ontwikkelen en groeien, anders vermindert de motivatie. Helderheid in groeistappen, carrièremogelijkheden en benodigde competenties is belangrijk.
  • Leiderschap: “De meeste mensen stoppen niet met hun baan; ze stoppen met hun manager”. Wanneer werknemers vertrekken vanwege een manager komen een aantal redenen naar voren zoals micromanaging, onderwaardering van werknemers, slechte luistervaardigheden en gebrek aan empathie… Leiderschap en leiderschapsstijl is nauw verbonden met de persoonlijkheid van mensen, en soms is een mismatch van verschillende kenmerken binnen een team onvermijdelijk. Wanneer werknemers zich niet gesteund voelen door hun baas gaan ze afhaken. Leiderschap is zeker iets dat kan ontwikkeld worden, zolang je je managers de juiste tools geeft om hun teams op de beste manier te ondersteunen.
  • Te weinig coaching en feedback: Medewerkers die steeds weer in het diepe worden gegooid en vrijwel niets horen van hun functioneren, of alleen als er iets mis ging zijn.  Sturing, coaching, samen kunnen sparren, zijn belangrijk om te kunnen leren. Goede opbouwende feedback helpt reflecteren en geeft inzicht in hoe je als medewerker kunt groeien.
  • Geen goede work-life balans: Naast tijd om te knallen moet er ook tijd zijn om ontspannen: work-hard – play-hard. Medewerkers die dreigen vast te lopen, of zelfs uit te vallen ontstaat als snel de neiging om hun baan op te zeggen; Het is belangrijk om alert te zijn op de werkdruk en mogelijkheden te faciliteren om de werk-privé balans in orde te houden. Steeds vaker krijgen medewerkers meer vrijheid om zelfs de werktijden te bepalen.
  • Salaris of arbeidsvoorwaarden zijn niet goed? Kan een medewerker bij de concurrent veel meer verdienen? Hebben ze daar meer vakantiedagen, een mooie leaseauto of laptop van de zaak? En lopen medewerkers daarom bij je weg? Dan gaat er duidelijk iets verkeerd. Je loopt zo medewerkers mis, of ze vertrekken naar de concurrent. Kijk altijd goed naar de markt. Medewerkers die een salaris(verhoging) krijgen die past bij de waardering voor de inzet en kwaliteiten, zijn uiteraard gemotiveerder om te blijven. Maar denk ook eens verder dan salaris. Er zijn meer arbeidsvoorwaarden waar medewerkers waarde aan hechten.

Conclusie

Houd er rekening mee dat redenen voor verloop van medewerkers sterk varieert per type organisatie en vaak meerdere “shocks” leiden tot het uiteindelijke vertrek van een medewerker.

Hiernaast speelt culturele achtergrond met bijbehorende waarden natuurlijk ook een sterke rol. Er wordt weinig rekening gehouden met overlap tussen onderlinge factoren. Echter, de bovenstaande factoren geven wel een aantal factoren die door middel van medewerkersonderzoek gemeten kunnen worden.

All posts

Jouw slimme zet, ons strategisch HR-beleid.

Met Strateeg HR ondersteunen we bedrijven zodat zij hun menselijk kapitaal optimaal kunnen benutten.
Tevreden klanten!
Lees hun verhaal hier